Bra saker att tänka på inför ert besök

Rastning
När ni kommer ska hunden vara nyrastad. Ett besök tar vanligtvis några timmar och är hunden nödig har den svårt att slappna av. Ber er att inte rasta hundarna på tomten.

Kom i tid
Kom i god tid till ert besök så att din hund får några minuter på sig att varva ner innan det är dags att gå in. Stressar ni in i sista sekund kommer det troligtvis påverka hundens sinnesstämning under hela besöket.

Parkering
Parkering finns på framsidan utanför dörren, här får det plats 2 bilar så det borde alltid finnas ledig plats. Se till att inte blockera infarten till baksidan så att familjen som bor i huset kommer in och ut med sina bilar.

Hälsa
Har din hund någon allergi, ledbesvär eller annat hälsorelaterat som kan vara bra för mig att veta om? Tala isåfall om det vid bokning. Är din hund kräsen eller har känslig mage kan det vara bra att ta med eget godis. Pälsprodukterna som används på salongen kommer från K9 och är väldigt milda, men har man en allergisk hund kan det vara bra att ta med ett eget schampo som man vet att hunden tål.

Trimning
Ska din hund trimmas (ryckas) ska den inte ha badat på ca 14 dagar innan besöket. Detta för att pälsen sätter sig hårdare, samt får en glattare yta vid bad, vilket försvårar trimningen.

Tovor
Jag utför så lite tovutredning som möjligt på salongen. Detta för att din hund ska få en så behaglig och stressfri upplevelse som möjligt. Har hunden någon enstaka tova vid t.ex. öron eller svans går det ofta att reda ut, men är större delar av kroppen hoptovad eller hunden visar tecken på obehag kommer jag behöva klippa bort dem. Vilken längd på pälsen vi kan spara styrs helt av hur tätt inpå huden tovorna sitter. Bästa sättet för att hålla tovorna borta är att hålla pälsen ren och torr. Bada ofta med schampo och balsam och föna pälsen torr efteråt. Borsta igenom pälsen när hunden står i badet med balsam i pälsen. Lättaste sättet att kontrollera om du fått ut alla tovor är att ta en stålkam och dra den inifrån huden och ut i längderna. Många borstar bara på ytan och missar tovorna i botten. Ställen som ofta tovar lite extra är framben, armhålor, ljumskar, bakom öron, samt där halsbandet eller selen sitter åt. 

Träna mycket hemma
För att ett besök på salong ska bli så bra som möjligt för din hund krävs att ni tränar en hel del hemma! Precis som att hunden ska lära sig vistas i olika miljöer och gå i koppel behöver vi även träna på att t.ex. hålla i ben, borsta pälsen och föna hunden för att den inte ska tycka att dessa moment är läskiga. Nedan har jag listat några moment som kan vara bra att träna på hemma inför ett salongsbesök. Vill du ha mer tips på hur du kan gå tillväga för att göra din hund tryggare i vissa moment är det bara att fråga.

  • Stå upp på ett bord vid hantering
  • Hålla i och sträcka ut ben
  • Klämma på tassar
  • Klippa klor
  • Bli borstad
  • Låta husse/matte hålla runt nosen
  • Ljudet av en sax
  • Ljudet och vibrationen av en klippmaskin, speciellt kring leder
  • Bli badad och fönad