Vanliga frågor
Får man vara med under besöket?
Det beror på dig och din hund. De allra flesta hundar är lugnare och mer samarbetsvilliga när vi är själva. Det ger mig även större möjlighet att få en kontakt och bra relation med hunden om vi är ensamma, då husse och matte annars alltid är största fokuset. Det tar dessutom oftast kortare tid när vi är själva och hunden inte behöver fokusera på vad matte eller husse gör hela tiden. Vissa hundar blir lite oroliga precis när de skiljs från sin husse eller matte vid lämning, men kommer nästan alltid på andra tankar när vi väl kommer in och sätter igång. Hundarna är dock individer och vissa blir helt enkelt lugnare när de har en trygg punkt med sig. I dessa fall är det givetvis tillåtet att vara med. Bra att tänka på i dessa fall är att inte själv vara orolig eller stressad, då det smittar av sig på hunden direkt. Försök vara en trygg och stabil förebild som visar att det vi gör inte är något konstigt.
Ska man bada hunden innan besöket?
Det skadar inte att bada hunden tätt inpå ett besök, men det är inget måste då jag ändå badar hunden när den kommer hit. I princip alla hundar badas innan de klipps och det beror främst på att jag vill vara säker på att pälsen är helt ren då ett enda gruskorn kan förstöra en sax. Även om du badat hunden hemma kvällen innan besöket har du garanterat gått en eller ett par promenader efter det och tassarna är fulla i grus. De flesta som badar sina hundar hemma låter dessutom pälsen självtorka och resultatet blir en päls som hinner lägga sig platt innan klippningen. När jag badar hundarna här fönas de torra och pälsen blir fluffig och mycket lättare att klippa med ett jämnt resultat. Har man en hund som tycker det är otroligt jobbigt att gå till frisören kan det vara nödvändigt att hålla besöket så kort som möjligt. I dessa fall kommer vi överens om hur du kan bada din hund hemma innan besöket. Ska din hund trimmas, dvs. ryckas för hand ska den helst inte ha badat på 14 dagar innan besöket för att pälsen ska vara så lättrimmad som möjligt.
Vad kostar ett besök?
I menyn finns en grundprislista där du kan se vad de flesta hundar kostar att få badade, klippta mm. Jag vill dock kunna individanpassa besöken så mycket som möjligt och eftersom vissa hundar behöver mer tid än andra kan priset för samma behandling skilja mellan individer. Som ägare kan du själv påverka priset en hel del genom att hålla pälsen tovfri mellan besöken (en tovig päls tar längre tid att jobba med än en välborstad), samt träna på de moment ett frisörbesök innehåller så att hunden blir van och därmed är lugnare och mindre stressad under besöken. Valet av frisyr påverkar såklart även tidsåtgången. Vill man ha hela hunden maskinklippt tar det kortare tid än om man vill ha en handklippt frisyr.
Hur går man tillväga om hunden är aggressiv eller väldigt rädd?
En bra upplevelse och säkerhet går alltid före en fin frisyr. Har man en hund som tycker att frisörbesök är väldigt jobbiga är det bäst att klippa en så kort frisyr som möjligt och lägga detaljer och finlir åt sidan. Det är sällan som munkorg är nödvändigt om man lyssnar på hundens signaler och anpassar sig därefter. Kommer man till ett läge där hunden hugger efter händer eller verktyg är det bättre att avbryta behandlingen och lägga fokus på hanteringsträning hemma. Finns tidigare trauman med i bilden kan det vara lämpligt att uppsöka en bra hundpsykolog för att få bukt på problemet. Vet du med dig att din hund har rädslor eller dåliga erfarenheter är det viktigt att tala om detta vid bokning så att besöket kan anpassas därefter. Mitt mål är att hundarna ska bli tryggare i hanteringen för varje besök och inte tvärt om. Därför försöker jag vara så öppen som möjligt med hur besöket har gått vid hämtning och vad man kan jobba med på hemmaplanen för att hjälpa sin hund framåt.
Hur ofta behöver man klippa sin hund?
Oftast är det lagom att komma med 8-12 veckors mellanrum. Har du din hund i en lång frisyr behöver den klippas med tätare intervaller än om hunden klipps ner helt. Hur du sköter hundens päls hemma kan också spela in i hur ofta ni behöver komma. Man kan även komma in mellan de större klippningarna för lättare puts vid ögon och tassar.
Hur ofta ska man bada sin hund?
Är din hund frisk i huden och du använder ett bra schampo och balsam anpassat för hundar kan du inte bada din hund för ofta. Att hålla pälsen ren är det mest effektiva sättet att hålla tovorna borta. För klipphundar brukar ett bad var 7e-14e dag vara lagom. Hundar med kort päls kan man bada när man märker att de börjar bli feta eller smutsiga i pälsen. Var noga med att alltid använda både schampo och balsam vid bad, så håller sig hunden ren och tovfri längre.